UEFA ameninta cluburile din Romania ca risca sanctiuni daca suporterii sau conducerile lor au manifestari rasiste

vineri, 5 octombrie 2012 |

Presedintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare presedintelui FRF, Mircea Sandu, în care avertizeaza cluburile din Romania asupra scandarilor rasiste de pe stadioane, mai ales daca acestea se vor repeta, in vizor, fiind cel mai recent scandal de la meciul dintre Steaua si Rapid.
Continutul scrisorii: "După cum ştiţi, lunea trecută (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenţi pe Arena Naţională din Bucureşti, au urmărit, alături de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua Bucureşti şi FC Rapid Bucureşti, din cadrul primei Ligi române.

Am fost informaţi cu privire la serioase incidente de sorginte rasistă, care au avut loc în timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor şi scandărilor care se refereau în cel mai inuman mod la comunităţile rome.

Am înţeles că actele rasiste au inclus următoarele:

1. Scandări care exprimau ura împotriva ţiganilor;

 2. Un banner vizibil expus şi de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi «Respect Eugen Grigore» (am fost informaţi de oameni de încredere că Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigaş a 24 de romi, în 1970);

3. Acţiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua înaintea meciului şi după încheierea acestuia, incluzându-l pe Gigi Becali, care şi-a exprimat încrederea în propria-i echipă prin asocierea adversarului cu romii, folosind sintagma «s-au înecat înainte de a ajunge la mal». Ştim că alţi oficiali au fost văzuţi luând parte la acest comportament abuziv, atât în momentul când se aflau pe terenul de joc şi lângă el, cât şi după încheierea partidei.

  Reiese că, în ultimii ani, multe meciuri dintre cele două echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai că interacţiunea pe care am observat-o se află dincolo de orice rivalitate rezonabilă din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple. Ţara dumneavoastră va dori să evite deteriorarea reputaţiei sale, care ar putea reieşi din imaginea României ca nefăcând parte din comunitatea fotbalului european şi din faptul că UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti dacă acestea vor etala asemenea practice în competiţiile noastre.

  Fotbalul european este conştient de poziţia UEFA şi a mea personală faţă de rasismul în fotbal. Partenerii noştri în lupta împotriva discriminării, reţeaua FARE, ne-au informat în legătură cu acţiunea pozitivă pe care deja aţi întreprins-o în această privinţă. Noi sprijinim acest demers şi vă solicităm să dezvoltaţi identificarea soluţiilor de combatere a acestei probleme.

Sper că toate cluburile şi Liga Profesionistă Română vă vor urma exemplul şi că vor privi aceste probleme ca fiind urgente.".
Presedintele LPF, Mitica Dragomir a declarat ca Platini este influentat de "nişte păcălici care iau bani degeaba de la stat."
"Astea sunt glume, nici nu vreau să mai vorbesc pe tema asta. La noi nu e xenofobie, nu e ură de rasă. De ce să se simtă jigniţi doar cei din galeria Rapidului? De ce nu se simt jigniţi şi când mă înjură pe mine? Nu sunt şi eu om, care a făcut o lege organică? Eu sunt mai în măsură decât ei să fiu supărat. Iar presa nu a făcut caz din chestia asta. Dar dacă îl faci pe un oltean oltean, pe un ţigan ţigan sau pe brânză scrii brânză toată lumea se supără. În legea mea e stipulat orice, dar când sunt eu înjurat nu se face caz. Se face caz din nimic. În România nu există xenofobie, nu există ură de rasă, suntem prieteni, ţigani, români, olteni, machedoni. Noi suntem prieteni şi cu ungurii şi cu ţiganii, sunt de-ai noştri. Toţi suntem prieteni, restul sunt poveşti. Platini nu ştie despre ce e vorba în România, a fost dus în eroare de nişte păcălici de aici din România, care iau banii degeaba de la stat. Galeriile sunt formate din toate etniile şi pe mine mă înjură, de ce nu se face caz din asta? Sunt unii care iau bani de la stat şi fac valuri mai mult decât trebuie. Şi dacă se va ajunge la sancţiuni e datorită românilor noştri", a declarat Dragomir pentru MEDIAFAX.


UEFA ameninta cluburile din Romania ca risca sanctiuni daca suporterii sau conducerile lor au manifestari rasiste

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postări populare